Od Zagreba do Kijeva u 3 dana

Prethodni post: Rusija, uvodna priča

Krenuli smo u nedjelju 14.7. i imamo 3 dana za doći do Kijeva (~1500km), s tim da želimo stati u Poljskoj u gradu Sanoku gdje ćemo baciti oko na slike Zdzisława Beksińskog (http://en.wikipedia.org/wiki/Zdzis%C5%82aw_Beksi%C5%84ski), čovjeka čije su me slike stvarno štrecnule, a njegova sudbina se čini kao scenarij nekog filma. Prvo mu je umrla žena, onda mu je sin počinio suicid i za kraj je njega sa 17 uboda nožem dokrajčio plakat. Ono što nisam znao je da je svoj stil usvojio davno prije nego su ga zadesile obiteljske tragedije. Cijelo vrijeme sam bio uvjeren da ga je tuga za bližnjima inspirirala da napravi ovakve radove

Kada smo se drugi dan, kao ponosni EU građani, dokopali ukrajinske granice kiša je odlučila organizirati izspraćaj iz EU. Kada dođete na Ukrajinsku granicu dočeka vas vojnik koji na komad papira napiše marku vozila, broj putnika i ovaj puta koliko litara goriva stane u rezervar. Nisam siguran koje im koristi od te informacije, pretpostavljam da time pokušavaju stati na kraj benzinskom turizmu koji je dosta popularan u pograničnim područjima, jer je gorivo u Ukrajini znatno jeftinije nego u Poljskoj. Prelazak granice je bezbolan, samo ne smijete zaboraviti negativno odgovoriti na pitanje “Imate li sa sobom oružje?” 🙂 Nisam bio siguran šta pitaju, pa sam samo potvrdno klimao glavom. Izgleda da Bog nagrađuje gluhe i ove što ne kuže Ukrajinski, pa nas u Ukrajini dočekuje lijepo vrijeme i još bolje ceste. Prine 2 godine smo imali daleko lošija iskustva sa UA cestama. Ulazimo u grad Lavov i tu gubimo sigurno 3 sata, jer je cijeli grad prekopan (a koji nije u ovo ljetno doba?), GPS ludi, motor kuha, a ja balansiram na granici padanja sa motora. Na kraju se orijentiram po suncu i pronalazim obilaznicu oko grada, pa pičimo prema Rivneu. Negdje na pola puta između Lavova i Rivnea skrećemo sa glavne ceste i pronalazimo mjesto za podići šator.

Treći dan ujutro idemo prema Tunelu ljubavi – tunelu koji služi lokalnoj pilani za prijevoz sirovine, a mi smo ga vidjeli na par PPT prezentacija što kao spam kruže internetom. Kao dobar orijentir za pronalazak nam je poslužio Wellerov putopis (http://www.motori.hr/forum/index.php?topic=225825.25). Naravno da stanovnici Klevana nemaju pojma o kojem tunelu pričamo, ali nekako smo ga uspjeli pronaći. Sam tunel je lijep, ali čini se da u njemu jedino komarci vode ljubav i to u 3 smjene, jer zbog komaraca odustajemo od prešetavanja cijelog tunela.

Sada as još čeka ravna cesta od Rivnea do Kijeva i ne štedim gorivo i gume, što se ne sviđa Ukrajinskoj policiji koja je komično nazvana DAI (čita se kao daj). Zaustavili su me i rekli da sam vozio 100km/h, a kao dozvoljeno je 50km/h. Moram priznati da nisam vidio tablu sa ograničenjem, pa krećemo u pregovore. Na žalost u novčaniku imam samo jednu novčanicu od 200 grivni (150kn). Nakon plaćanja mitarine odjednom postajem najbolji prijatelj sa cajcima koji me upozoravaju da smanjim brzinu kada vidim tablu na kojoj piše DAI, jer se na tim punktovima mjeri brzina.

U Kijev stižemo taman u vrijeme popodnevnih gužvi, ali se ne mogu požaliti. Prvih 1500km smo prešli u 3 dana i smještamo se u TIU Kreschatik hostel (rezervacija napravljena preko http://www.hostelworld.com) s kojim imamo samo pozitivna iskustva. Sutra nas čeka posjet Černobilu.

Priprema motoraPriprema motora
Priprema motora
Poor mans torbica za alatPoor mans torbica za alat
Poor mans torbica za alat
Spremna ženaSpremna žena
Spremna žena
 
Pred polazakPred polazak
Pred polazak
Poziranje pred polazakPoziranje pred polazak
Poziranje pred polazak
MađarskaMađarska
Mađarska
 
Ne budi vozača dok se odmara kraj autoputaNe budi vozača dok se odmara kraj autoputa
Ne budi vozača dok se odmara kraj autoputa
MađarskaMađarska
Mađarska
BudimpeštaBudimpešta
Budimpešta
 
BudimpeštaBudimpešta
Budimpešta
BudimpeštaBudimpešta
Budimpešta
ŽenaŽena
 
Zapuštena granicaZapuštena granica
Zapuštena granica
Nije ulaz u katakombe, nego u pothodnikNije ulaz u katakombe, nego u pothodnik
Nije ulaz u katakombe, nego u pothodnik
 
KošiceKošice
KošiceKošice
 
KošiceKošice
KošiceKošice
KošiceKošice
 
Most ljubaviMost ljubavi
Most ljubavi
SpavanacSpavanac
Spavanac
 
PakiranjePakiranje
Pakiranje
TenkTenk
Borbena ženaBorbena žena
Borbena žena
 
Prema KlevanuPrema Klevanu
Prema Klevanu
KlevanKlevan
KlevanKlevan
 
Tunel ljubaviTunel ljubavi
Tunel ljubavi
Kako izgleda čovjek koji je upravo platio 150kn mitaKako izgleda čovjek koji je upravo platio 150kn mita
Kako izgleda čovjek koji je upravo platio 150kn mita
Pazite se ukrajinskijh DAJ policajacaPazite se ukrajinskijh DAJ policajaca
Pazite se ukrajinskijh DAJ policajaca
 
UkrajinaUkrajina
Ukrajina
Ulazak u KijevUlazak u Kijev
Ulazak u Kijev
Pred hostelomPred hostelom
Pred hostelom
 
KijevKijev
 
Series Navigation<< Rusija, uvodna pričaPosjet Černobilu >>

Josip Lazić

Josip Lazić wrote 21 posts

Post navigation


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>